Pause

25.3.2020

   Apua! Ilmastonmuutos! ahdistaa!! Koronavirus! pelottaa!! Iiikk!! Paniikki!! Apuaa!! Me kuollaan kaikki!!!

  Kuulostaako tutulta? Tänä päivänä media on täynnä pelkoa, huonoja uutisia ja ilmastonmuutoskin on ahdistanut ihmisiä ympäri maailman jo jonkin aikaa. Nyt koronavirus tuli ja koko maailma pysähtyi. Media lietsoo pelkoa, pitämällä sairastuneiden lisääntyvää määrää jatkuvasti otsikoissa. Herää kysymys, onko kukaan parantunut? (Tätä kirjoitettaessa suomessa on kymmenkunta sairastunutta jo parantunut)

   Ajatellaanpa hetki positiivisesti. Nyt meillä on aikaa olla kiinnostuneita toisistamme. Vaikka fyysistä kontaktia täytyykin välttää, niin onneksi meillä on välineitä, millä olla yhteydessä toisiimme. Luuri vain käteen ja voi pirauttaa kaverille. Myös omaan perheeseen ja puolisoon voi tässä tilanteessa tutustua uudella tavalla. (median mukaan avioerojen määrä kasvaa, kun ollaan paljon yhdessä kotona, mutta nyt olikin tarkoitus puhua niistä positiivisista asioista).

   Voidaan viettää laatuaikaa sen rakkaan kanssa ja koko perheellä tehdä jotain, mille ei aikaisemmin ole ollut aikaa tai muuten mahdollisuutta. Ulkoillaan, tehdään niitä kotitöitä joille ei aiemmin ollut aikaa. Chillaillaan. (mitähän sekin tarkoittaa, onko se edes suomea)?

    Mutta jos poikkeustila pitkittyy ja kaikki Netflix - sarjat on katsottu, änäri pelattu läpi, eikä enää ole mitään tekemistä. Silloin voi pieni ihminen alkaa ajattelemaan omaa pienuuttaan. Hän ei ehkä ollut osannut kuvitellakkaan, että tässä itseriittoisessa maailmassa tapahtuisi jotain näin kertakaikkisen maailmanlaajuisesti pysäyttävää. Varsinkin me täällä omassa suomalaisessa hyvinvointikuplassa olemme tuudittautuneet siihen, että tapahtuipa maailmalla mitä tahansa, se ei kosketa meitä. Nyt koskettaa.

   Törmäsin uutiseen jossa kerrottiin että eräiden tutkijoiden mielestä koronavirus on lähtöisin käärmeestä. (Halutessanne voitte kaivaa jutun netistä). Jutun mukaan virusta levittäviä käärmeitä ovat kiinankraitti ja kobra.

   Hyvät ystävät alkaako sytyttää? Eikö koko ihmiskunnan alkuperäinen onnettomuus eli syntiinlankeemus, sekin lähtenyt liikkeelle koronaviruksen tapaan käärmeestä. 1.Moos.3:1 Mutta käärme oli kavalin kaikista villieläimistä, jotka Herra Jumala oli tehnyt. Se sanoi naiselle: “ Onko Jumala todella sanonut: `Älkää syökö mistään puutarhan puusta`?” Raamatussa myrkkykäärmeen purema on synnin seurauksen vertauskuva.

   Mutta mitä tapahtuu 4.Mooseksen kirjassa luvussa 21 jakeet 6-7?  Silloin Herra lähetti kansan sekaan myrkkykäärmeitä, jotka purivat kansaa, ja suuri joukko israelilaisia kuoli. Israelilaiset tulivat Mooseksen luo ja sanoivat: “ Me teimme syntiä, kun puhuimme Herraa ja sinua vastaan. Rukoile Herraa, että hän poistaisi käärmeet meidän kimpustamme.” 

   Mooses rukoili kansan puolesta. Jakeet 8-9 kertovat meille miten Herra ratkaisi tilanteen. Ja Herra sanoi Moosekselle:” Tee myrkkykäärme ja pane se tangon päähän. Kuka tahansa pureman saanut, joka katsoo siihen, jää eloon. Mooses teki vaskisen käärmeen ja pani sen tangon päähän. Kun käärmeet purivat jotakuta ja tämä katsoi vaskikäärmeeseen, hän jäi eloon.

 Vaskikäärme on myrkytön käärme, mikä kuvaa tässä synnitöntä Jeesusta. Tangon päähän nostettua vaskikäärmettä, eli vertauskuvallisesti ristille nostettua synnitöntä Kristusta katsomalla myrkkykäärmeiden, eli synnin puremat jäivät eloon.

   Johanneksen Evankeliumissa Jeesus itse vahvistaa tämän kuvaavan häntä. Joh.3:14-15 Ja niin kuin Mooses korotti käärmeen autiomaassa, niin on Ihmisen Poika korotettava, että jokaisella joka uskoo häneen, olisi iankaikkinen elämä. Käärmeen edustama paha on ihmiskunnan alitajunnassa ja siksi myös pelko ja kammo sitä kohtaan on niin suuri.

   Lieneekö tämä syynä myös koronaviruksen aiheuttaman pelon taustalla. Koronavirus on yksi Jumalan tavoista painaa pause-nappulaa. Jumala on aina hyvä ja kaikki on lopulta meidän parhaaksemme. Mitään ei tapahdu Jumalan sallimatta. Koko maailma on ylettömän kiireinen ja levoton. Jumala on unohdettu.

   Nyt on hyvä hetki ottaa Raamattu kirjahyllystä tai laatikosta, tai missä se nyt sattuu olemaankaan, puhaltaa siitä pölyt ja pyyhkiä hämähäkinseitit, alkaa lukemaan ja rukoilla Jumalalta ymmärrystä.

  Psalmin kirjoittaja sanoo psalmissa 23 Vaikka minä vaeltaisin kuoleman varjon laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinun väkevä kätesi ja paimensauvasi lohduttavat minua.

  Uskossa me voimme olla ilman pelkoa, maailma myrskyää, mutta Jumala ja Hänen lupaukset pysyvät ikuisesti. Joh. 3:16 Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainutsyntyisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

  Jumala on antanut ainoan poikansa sinun ja minun edestä että me pelastuisimme.

   Joh. 14:6-7 Jeesus vastasi:" Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan tule Isän luo muuten kuin minun kauttani. Jos te tunnette minut, tulette tuntemaan myös minun isäni. Tästä lähtien te tunnette hänet ja olette nähneet hänet."

  Vain uskomalla Herraan Jeesukseen, voimme kohdata tällä hetkellä maailmaa järisyttävän vihollisen. Uskossa ei tarvitse pelätä, mutta ei silti pidä myöskään uhkarohkeasti uhmata valtiovallan asettamia poikkeustila rajoituksia. Nekin ovat meidän parhaaksemme.

  Room.10:9-10 Jos sinä siis tunnustat suullasi Jeesuksen Herraksi ja uskot sydämmessäsi, että Jumala on herättänyt hänet kuolleista, niin sinä pelastut, sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan.

  Kaikki mitä Jumala sallii meille koituu meidän parhaaksemme, sillä Jumala on armollinen. Käännytään rohkeasti kaikissa asioissa Jumalan puoleen. Jeesus Kristus istuu armonistuimella ja hän kuulee rukouksemme. Hän auttaa meitä meidän kaikissa tarpeissamme.

Sami Holappa